čtvrtek, března 23, 2006

Yndi Halda - Enjoy Eternal Bliss

(podzim 2005, self-release)
UK ; post-rock

Post-rock je jako kvalitní archivní víno. Laik málokdy plně docení jeho chuť, zatímco znalec si ho vychutnává plnými doušky. A tak je to určitě i s Yndi Halda. Jejich hudba je pro fajnšmekry, kteří si dokážou plným douškem vychutnat každou sekundu jejich dlouhohrajících symfonií.

Pocházejí z Canterbury v hrabství Kent, Velká Británie. Hrají od roku 2001, ovšem až o 4 roky později, na podzim 2005, začali vydávat první náhravku, lépe řečeno EP, s názvem Enjoy Eternal Bliss. Šlo o vlastnoručně vyrobené (i s covery) a vydané album, které rozesílali lidem na objednávku. Poptávka byla ale bohužel tak vysoká, že kapela nestíhala vyřizovat žádosti a tak museli přestat. Tento měsíc se dohodli na spolupráci s labely Big Scary Monsters a Burnt Toast Vinyl, které znovu vydají jejich album v listopadu 2006 v Evropě, respektive v Severní Americe. Bude obsahovat o jednu skladbu více a vypadá to, že se fanoušci dočkají dalšího kouzelného hudebního nástroje doprovázející post-rock - piana!

Záměrně říkám dalšího, protože velmi důležitou součástí osobitého výrazu Yndi Halda jsou housle. Ano, existuje více post-rockových kapel používajících ve svém repertoáru housle (viz švýcaři The Evpatoria Report), ale nikdo to nedokáže tak jako Yndi Halda. Na Enjoy Eternal Bliss najdeme pouze tři skladby, přesto deska hraje více než tři čtvrtě hodiny. Tato pětice britů toho má v sobě totiž hodně a hodně toho vydává svým posluchačům. Melodie hřející u srdce, melodie tak procítěné a tak smutné a přitom je v nich cítit naděje a optimismus. Ne nadarmo někteří říkají o post-rocku, že je to "optimistické očekávání apokalypsy". Představte si jednoduché pobrnkávání po několika strunách, šumění činelů v pozadí a jemný táhlý zvuk rozechvělých houslových strun, a to vše zakončené bouřlivým biult-upem, ve kterém houslové orgie doslova rozbíjejí okenní tabule...

Yndi Halda je výraz pocházející ze starodávné islandské básně a znamená něco jako "Užívej si věčného blaha". Už jen tato skutečnost dodává kapele velmi poetický ráz a možná si řeknete, že je to jen trik, jak nalákat fanoušky. Když ale ona ta hudba takto opravdu působí. Jejich album není k poslechu zrovna jednoduché, kvůli délce skladeb se musí člověk pořádně soustředit, aby si ho dokonale vychutnal. Ale zážitek je poté o to větší. Stačí říct jedno: krása!

Album:
Yndi Halda - Enjoy Eternal Bliss (2005) (60 MB)

3 Comments:

Blogger Jirka Slavík said...

sorry, posledni tyden jsem na to moc casu nemel, ale dneska vecer (pokud to teda stihnu) sepisu dalsi post

3:55 odp.  
Anonymous Anonymní said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » »

7:53 odp.  
Anonymous Anonymní said...

This is very interesting site... Audi cd changer problems K9 kitchen Land rover freelander part 2004 pontiac gto idle speed http://www.golf-instruction-5.info The ultimate beach chair

3:12 dop.  

Okomentovat

<< Home