pátek, března 17, 2006

Hanne Hukkelberg - Little Things

(červen 2005, The Leaf Label)
Norsko ; electronic jazz


Na labelu The Leaf (kde vydávají svá alba mimojiné také třeba ambientní Susumu Yokota, francouzka Coleen nebo dánští představitelé elektronického post-rocku Efterklang) vyšla loni deska této mladé norské zpěvačky. Kéžby také u nás vznikaly podobné projekty jako v severských zemích, které jsou známé svou hudební flexibilitou. Vždyť za jeden rok vznikne na Islandu, v Norsku nebo ve Švédsku tolik úspěšných alb, co u nás za 5-10 let.

Hanne je plně hudebně založená osoba, vystudovala Akademii múzických umění v Oslu, ovládá několik desítek nástrojů a od mala vyrůstala v hudebně založené rodině, která měla velmi blízko jazzu. Ten ji samozřejmě hodně ovlivnil a na tomto albu je to znát.

Představte si originální vokál známé islandské zpěvačky Björk, spojte ho s vynikající schopností hry se zvukem v podání dalších islanďanů Múm a přidejte k tomu zvuky cinkajících skleniček, škrábajících lžiček, vidliček či všelijaké zvuky dětských hraček. Vše zabaleno v lehkém jazzovém hávu a máte Hanne Hukkelberg, máte Little Things. No a pro představu - spolupracovala s krajany Jaga Jazzist a to už je myslím dost přesvědčivé.

Ukázky:
Hanne Hukkelberg - Do Not as i Do
Hanne Hukkelberg - Cast Anchor

2 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Tjo, pěkne napsané ; )

Mě na ní ještě zaujalo, že začínala v nějaké mladistvé metalové kapalce, což ve kontextu Little Things vypadá dost neuvěřitelně.

V souvislosti s post-rockem je taky zajímavé, že v jejím díle není snad prvek charakteristický pro PR, ale přes to se najdou lidé kteří ji tak 'onálepkují' ... to (a vůbec pohled na skupiny které lidé ozačují za post-rockové) mě přimělo přehodnotit tento jak se ukazuje velmi nevyhraněný pojem.

Si vezmi, co je to za "žánr" ve kterém mohou být vedle sebe godspeed a hanne, pelican a múm. Ale i tak to svědčí o tom že něco společného mají, když se líbí stejné skupině lidí -- viz třeba u tebe: Manu Chao 'versus' dejme tomu 65daysofstatic : )

Je to prostě zváštní fenomén. A ať je to jak chce konkrétně Hanne je nepopiratelně naprosto geniální muzikantka!

12:19 odp.  
Blogger Jirka Slavík said...

To je mozna na post-rocku prave to fascinujici, ze to neni jen mala hudebni skatulka omezena nejakymi pravidly... Ale myslim, ze v dnesni dobe je modni oznacovat neco za post-rock, proto vznika hodne mylek.

12:28 odp.  

Okomentovat

<< Home